Бъди активен


Много пъти на този сайт споделяме, че природозащитата е немислима без активните граждани, които застават редом до експертите и учените, за да опазят това, което е наше общо право - съхранената природа и чистата околна среда.

 

Всички кампании, които сме водили през годините независимо дали за опазване на Пирин или против застрояването на Черноморието или дори за защита на някое малко, но ценно местообитание или конкретен вид, всички те са били успешни, защото достатъчно хора са повярвали в нуждата точно тези места, точно тези видове да бъдат съхранени, повярвали са в нашата експертиза, в годините опит и в предишните битки.
И затова сме безкрайно благодарни на всички граждани, които активно защитават позициите си. 

Но понеже битките за опазване на природата обикновено изискват много и различни познания, а и защото няма как експертите на Коалицията да са информирани винаги и за всеки казус в ущърб на споделеното ни богатство, решихме да съберем на едно място максимално много ресурси, които различни организации - членки на Коалицията са подготвяли през годините.  Надяваме се така да направим малко по-лесен пътя, който всеки гражданин, избрал да започне битка за съхранената природа, се налага да измине.
  • Наръчника за граждански действия по зелено застъпничество, съдържа ценна информация за стъпките в една кампания за зелено застъпничество. Той е създаден по проект "Застъпници за природата" и освен основните 10 глави в които се разглеждат важни закони и възможностите на гражданите да изискват от отговорните органи информация и/ли действия спрямо записаното в тези закони, съдържа и много ценна  практическа информация в раздела Приложения. Например как да изберем най-добра стратегия за кампанията, как да напишем различни видове жалби и сигнали и др.
 
  • Докладът за управлението на НАТУРА 2007-2020 предлага критичен анализ на основните аспекти в прилагането на европейската политика по опазване на биоразнообразието у нас, с изводи за допуснатите грешки и необходими промени в последващите управленски практики.Ценен ресурс е както за ръководители на ключовите структури, отговорни за управлението на мрежата Натура 2000, така и за експерти от държавните институции и научни институти, и природозащитни организации.
 
  • Наръчника за енергийните общности пък се фокусира именно върху възможностите групи от хора да произвеждат сами енергия енергия от възобновяемите източници. Той събира експертния опит на организации като Friends of the Earth, REScoop.eu, Energy Cities и съдържа инструкции, практически съвети, въздействащи истории и безценни ресурси, базирани на 27 успешни проекта от цяла Европа.
 
  • Публичния регистър по ОВОС - осигурява достъп до информацията за процедирани инвестиционни предложения по реда на раздел ІІІ, глава VІ от Закона за опазване на околната среда от компетенциите на МОСВ и РИОСВ. 
  • Публичния регистър по ЕО -  осигурява достъп до информацията за процедираните планове и програми по реда на раздел ІІ, глава VІ от Закона за опазване на околната среда от компетенциите на МОСВ и РИОСВ. 
 

Не пропускайте да научите повече за заплахите , както и за законовите възможности за защита на места и видове и на нашия сайт.


А ако искате да се включите по-активно в опазването на родната природа, може да станете доброволци на Коалиция "За да остане природа в България"!


Да си доброволец е страхотно! 

 

Можем да изпишем много красиви мисли за доброволчеството и служенето, но
истината е, че няма значение кой велик ум се е произнесъл преди нас по темата.

 

Истината е една!
 

Унищожаването на природата се отразява на всички нас!

     Опазването й пък зависи от всички нас! 

Природозащитните организации, дори и такова обединение като Коалиция "За да остане природа в България" обикновено водят битки на няколко "фронта" едновременно. Затова и винаги са ни нужни свежи сили, които да ни помогнат в процеса. 

А как можете да го направите?   


Понякога ни трябват хора за вече планирани акции - за да говорят с граждани,
да разпространяват материали, да събират подписи на петиции, или дори да ни помогнат
с пренасянето на оборудване ( столове, щендери, листовки и прочие).

Друг път имаме нужда от преводачи за важни становища или прессъобщения, които искаме да стигнат до медии и експерти извън страната. Тук често става дума за превод на специфични термини както от гледна точка на биоразнообразие ( видове, местообитания), така на правото. 

Все по-необходими в днешно време са хора с ярки идеи, които могат да ни вдъхновят за нови начини, по които да представим работата си и да достигнем младежката публика. Това могат да са както дизайнери, които да ни помогнат в оформлението на постове, визии и материали, така и запалени по дигиталния маркетинг, а защо не и инфлуенсъри.

Винаги имаме нужда от юристи, които да ни помогнат в по-сложни случаи.

А и от качествени визуални материали - фотографии и видео, както по конкретни теми, които ни вълнуват в момента ( казус, посегателство над природата), така и просто красиви кадри на редки и ценни видове и местообитания, които да ни помогнат да привлечем съмишленици за каузата на опазената природа. 

Със сигурност, имаме нужда и от доброволци с други умения, за които дори не подозираме, но така е в 21 век.
Така че, ако каузата на Коалиция "За да остане природа в България" е и ваша лична кауза, следвайте ни, споделяйте нашето съдържание, а ако искате да се включите по-активно, пишете ни какви са интересите ви и ние ще ви изпратим възможности за участие в наши инициативи.

Очакваме ви на forthenaturebg@gmail.com

Регистрирай се сега


Моля, изберете група/групи