Да бягаш по най-дългия плаж в България

17 Май 2016
6581
Да бягаш по най-дългия плаж в България
Те са избрали именно този плаж, за да организират първия в България и региона пясъчен полумаратон и да покажат, че хората могат да се забавляват сред природата, без да я увреждат и че запазената природа също може да привлича туристи, но от качествено различен тип. Първото издание на полумаратон „Камчийския пясъци“ се проведе през пролетта на 2015 г. и привлече състезатели от три държави, а второто е насрочено за 29 май (неделя). В събота (28 май) организатори, участници и доброволци ще почистят плажа от отпадъци, изхвърлени от недобросъвестни туристи или довлечени от реката и морето. На следващия ден е и състезанието, а дистанциите са три – 21 км (полумаратон), 10 километра и детска (за начинаещи) – два километра). Освен да бягат по пясък, участниците в първите две дистанции ще трябва да се справят с естествено водно препятствие - пресичането на устието на река Камчия. Организаторите осигуряват спасители, а за онези, които не искат да се мокрят, ще има възможност за преминаване с лодка или водно колело.

Все повече хора се опитват да живеят активно и в хармония с природата, а бягането става все по-популярно в цяла Европа, но напоследък и в България, посочи Цоньо Пенев, председател на клуб „Зелена стъпка“ на пресконференция в Разград – градът, в който е регистрирано сдружението. Бягането е сред най-полезните и достъпни спортове, тъй като, за да започнеш, не се изисква специална подготовка и екипировка. Въпреки това, забелязваме, че по бягане на средни и дълги разстояния се увличат най-вече хора с образование и доходи над средните, допълни той.

Като организираме полумаратон „Камчийски пясъци“, целим да достигнем именно тази група. Смятаме, че хората с подобен начин на живот представляват потенциал за устойчив туризъм, тъй като са загрижени както за здравето си, така и за природата. Повечето от тях за нищо на света не биха прекарали отпуската си в бетонен курортен комплекс, не защото не могат да си го позволят, а тъй като това не съвпада с разбиранията им за почивка. Затова им предлагаме активна алтернатива – бягане по пясък, палатков лагер преди старта, включване в доброволческа инициатива по почистване на плажа, посочва Пенев.

Идеята е, че след състезанието на плажа няма да остане нищо, освен следите от стъпки, а отпадъците ще бъдат дори по-малко, отколкото са били преди него. За партньор в инициативата е привлечена международната природозащитна организация WWF, чийто български офис от десет години работи за опазване на защитените зони в страната, сред които е и Камчийски пясъци.Искаме да наблегнем на чистотата - да спортуваме в чиста среда, посочи Христо Христов от "Зелена стъпка". По думите му, клубът би искал да накара обществото да се замисли и да бъде по-отговорно по отношение на опазването на околната среда и рециклирането на отпадъците.

Записването на участници тече с пълна сила на адрес green-foot.net/kamchia2016.php, а до 9-ти май, включително, таксата е по-ниска. Има създадено събитие и във Фейсбук, както и реклама в социалните мрежи, насочена към бегаческата общност в Румъния, която е доста по-голяма от тази в България. За участниците са предвидени предметни награди на обща стойност шест хиляди лева от генералния спонсор Идеал Стандарт, както и от веригата за спортна екипировка BaseCamp. За участниците се организира палатков лагер в района на старт-финала срещу неголяма такса, а онези, които предпочитат да имат покрив над главата си могат да се възползват от преференциални цени в хотелите на СОК „Камчия“.

Клуб „Зелена стъпка“ организира и други състезания по бягане. Особено популярен е Великденският крос, чието трето издание събра стотици в центъра на Разград миналата събота и бе подкрепено от звездите от ФК „Лудогорец“, които предоставиха оригинална футболна топка с автографите си, която бе разиграна на томбола сред бегачите. Лудогорският маратон и колоездене се провежда в средата на лятото по пътеките в местността Пчелина край Разград и привлича участници от България и Румъния. През септември тази година ще се състои и първият трансграничен маратон, в който ще се бяга покрай морския бряг между българското селище Крапец и румънското Втори май, като ще се премине през КПП Дуранкулак-Вама Веке.

Събитие във Фейсбук