„Покажи ми дивото“ – стартира кампания за набиране на средства за образование на открито

„Покажи ми дивото“ – стартира кампания за набиране на средства за образование на открито
„Изследователи показват огромните ползи, когато децата прекарват времето си на открито - по-добро развитие на мозъка, на костната система и мускулатурата, по-добро социално и познавателно развитие, емоционално благополучие и по-малко болести“, споделят от Дневник в история за горските детски градини на Дания.

Ние в Образователния център за едри хищници в с. Влахи имаме решение на този проблем за децата, които живеят или посещават България. Ние предлагаме връзка с дивата природа и фермерския живот чрез взаимодействие с диви животни като мечки, вълци и домашни такива като коне , овце, кози и кучета. Освен това всеки посетител може да се наслади на нашите увлекателни и интерактивни изложби за природата в сградата на центъра или да отиде на вълнуваща разходка в западната част на Пирин планина.

Може би ще се запитате с какво нашият център е по-различен? Ние не сме зоологическа градина. Ние сме в планината. Животните, за които се грижим и живеят в условия близки до естествените им, са пристигнали при нас, защото е нямало къде другаде да отидат. Ние имаме дългогодишен опит и задълбочени познания за едрите хищници, дивите и домашните животни. Затова и ние сме правилните хора, които могат да споделят това знание с децата гости на центъра ни.

Центърът се намира в с. Влахи, само на 10 км от гр. Кресна и главен път Е79. Там можете да се срещнете с двата вълка – Байто и Въчка и двете мечки – Буя и Медо. Буя е на 12 години и нейната история е тъжна. Тя е родена сред дивата природа на Родопите. Като много малко мече тя е загубила майка си, която е била убита от бракониери. През следващите 10 години тя е била прибрана и гледана в бетонна клетка, защото е нямала шанс да оцелее сама в природата. При нас Буя може да тича на воля, да копае в пръстта и да обръща камъни в търсене на ларви. Ние се грижим средата й да е възможно най-близка до естествената.

Образователният център за едри хищници във Влахи е създаден благодарение на множество индивидуални и проектни дарения. Въпреки дългогодишните ни труд и усилия, все още не сме постигнали всичко, за което мечтаем. Затова стартираме кампанията „Покажи ми дивото“. Тя има за цел да събере средства за следните подобрения:
• Допълнителна ограда за вълците
• Игри за мечките
• Бърлога за мечока Медо
• Независимо оградено място за живеене за мечката Буя – това ограждение ни е необходимо, за да можем спокойно да чистим, подобряваме и разширяваме мястото й
• Укритие за фотография
• Храна за животните

Цялата сума, която набираме в момента е в размер на 12 000 лв. С помощта на тези средства ние ще можем да направим центъра във Влахи още по-вълнуващо „място за срещи с дивото“ и ще подобрим средата за живот на нашите обитатели.

Повече информация за кампанията на СДП „БАЛКАНИ“ ( на английски)

Как може да дарите