Мрежата за неформално образование за устойчиво развитие „Златен орех“ започва работа

06 Апр. 2016
6618
Мрежата за неформално образование за устойчиво развитие „Златен орех“ започва работа
„Златен орех” е резултат от проект „Платформа за популяризиране и качество на образованието за устойчиво развитие“, изпълнен в партньорство от 7 неправителствени организации от страната. Той бе представен в началото на срещата от Христина Банчева от фондация „Екоцентрик”, която разясни концепцията, знака за качество и платформата www.ZlatenOreh.net, разработена за нуждите на участниците в мрежата. Присъстващите научиха кои организации могат да се присъединят към „Златен орех“, какви са стъпките за кандидатстване и с какво мрежата и новата уебплатформа ще им бъдат полезни в работата.

В рамките на събитието се състоя и церемонията по награждаване на отличените участници в националния конкурс „Влез в час с уроците на природата“. В него се включиха над 60 кандидати от 31 населени места от цяла България, а наградите връчиха представители на журито. Председателят на Националния ученически екопарламент Милка Джиджова, Десислава Бъчварова, главен експерт в РИОСВ-София и Апостол Дянков от WWF поздравиха победителите във всяка от четирите категории – ученически екип от екоклуба към Професионална гимназия по селско стопанство в гр. Чирпан (в категория „Ученици”), Галина Попова от СОУ „Йордан Йовков”, гр. Кърджали (в категория „Учители”), сдружение „Див Рошков” от София (в категория „НПО и институции, извършващи неформални образователни дейности”) и Телевизия „Черно море“, гр. Варна (в категория „Социално отговорен бизнес”).

С лекция в неформалната работилница се включи и експертът, работил по създаването на онлайн платформата „Златен орех”. Алекс Ненов сподели ценни идеи от богатия си опит като интернет предприемач и консултант с презентацията си „Онлайн маркетинг – разбий системата!“. Присъстващите научиха как да управляват по-ефективно и креативно своите онлайн дейности, независимо от ограничените ресурси, с които разполагат.

Събитието продължи със споделяне на образователни материали и инициативи между участниците и с пет работилници за обмен на методи и добри практики за устойчиво развитие, които доказаха още веднъж, че неформалното образование за устойчиво развитие е и образованието на бъдещето. Водещи на петте работилници бяха представители на организациите-партньори - фондация „Екоцентрик”, фондация „ЕкоОбщност“, сдружение „Клуб приятели на ПП „Врачански Балкан”, сдружение „Екомисия 21 век“, Сдружение ГЕУМ, сдружение „Зелени Балкани“ и НЧ „Бъдеще сега 2006”. С работата си по проекта и чрез работилниците те демонстрираха убеждението си, че именно сътрудничеството и взаимната подкрепа в посока повишаване на капацитета са ключови за бъдещото развитие на неформалната образователна сфера.