Ядрени белези: дългосрочното наследство на Чернобил и Фукушима

Ядрени белези: дългосрочното наследство на Чернобил и Фукушима
„За общностите във Фукушима краят на това бедствие не се вижда – близо 100 000 души не са се завърнали по домовете си, а много от тях няма и да могат да се завърнат”- каза Юничи Сато, изпълнителен директор на „Грийнпийс”-Япония. „Ядрената индустрия и правителствата по света разпространяват мита, че хората могат да се завърнат към обичайния си живот след ядрена авария. Но реалността показва, че това е политическа реторика, а не факт.”

Правителствата намаляват защитните мерки срещу радиацията и в Япония, и в страните, които се намират в близост до Чернобил. Програмите за мониторинг на околната среда и на храната около Чернобил са съкратени. В Япония правителството иска мнозинството от евакуираните хора да се завърнат по домовете си до 2017 г., дори и ако районите са все още замърсени.
„Грийнпийс” призовава правителствата да продължават да осигуряват адекватна финансова подкрепа на оцелелите от Чернобил и Фукушима.

Измерването на радиацията откри, че горите около Чернобил и Фукушима са се превърнали в хранилища на радиоактивно замърсяване. Тези радиоактивни гори поставят общностите, намиращи се в близост на риск от излагане на радиация или повторно замърсяване.

Сериозни здравни последици са наблюдавани в засегнатите общности и на двете места. В замърсените зони около Чернобил нивата на смъртност са по-високи, раждаемостта е по-ниска, раковите заболявания са нарастнали, а психичните проблеми са широко разпространени [1">. Във Фукушима се наблюдава нарастване на случаите на рак на щитовидната жлеза при децата, който не може да бъде напълно обяснен. Една трета от майките, живеещи в близост до реакторите страдат от депресия [2">.

„Милиони животи се промениха след Фукушима и Чернобил. Не бива да забравяме огромното страдание тези катастрофи продължават да причиняват. Трябва спешно да прекратим използването на ядрена енергия и да преминем на чисти и безопасни енергийни алтернативи.”

5 години след Фукушима около 100 000 души все още не са се върнали по домовете си.
30 години след Чернобил около 5 милиона души живеят в замърсени с радиация райони.

Бележки
Докладът

[1"> Greenpeace International report, 2016. Nuclear Scars: The lasting legacy of Chernobyl and Fukushima, Chapter 3.

[2"> Greenpeace International report, 2016. Nuclear Scars: The lasting legacy of Chernobyl and Fukushima, pg 26-27.