Фондация „ханна” съхрани топлината за деца с увреждания в зимните месеци

Фондация „ханна” съхрани топлината за деца с увреждания в зимните месеци
Предоставените на фондацията общински помещения граничат само с неотоплявани обекти (гаражи, мазета и стълбище), а на външните стени има големи прозорци, ориентирани на север и юг. Екипът на фондация „Ханна” държеше да изолира стените и прозорците като използва екологични и същевременно икономични материали. Изискванията към изолацията не бяха малко. Тя не трябваше да отделя вредни вещества заради работата с малки деца, а същевременно трябваше да има доказана ефективност и да бъде лесна за поставяне от доброволци, за да се спестят средства за монтаж. Площта на стените и прозорците, които бяха изолирани, е над 122 кв. м. За целите на проекта „Топлина за децата” доброволци закупиха материалите, грундираха площите, положиха термопокритието на стените и специалното фолио на прозорците и почистиха центъра.

Цялата работа бе извършена безвъзмездно от съпричастни към каузата родители и младежи от семействата на децата, които ползват центъра, както и от негови служители, оформили доброволческа група. Проектът помогна значително за подобряването на работната среда в услуга на общността – в помещенията се поддържа оптимална за възрастта на децата и вида на терапията им температура и се намалява рискът от образуване на мухъл и влага. Характеристиките на положените изолационни материали гарантират намаляването на топлинните загуби през стените между 8 и 15%, а през прозорците – с около 50%.

До месец-два над 40 деца с увреждания от 0 до 7-годишна възраст, ползващи безплатните услуги на центъра за социална рехабилитация и интеграция, ще изпитат благотворното влияние на ремонта. Ефектът от проекта „Топлина за децата” ще бъде осезаем и за всички служители - по-комфортна и равномерно разпределена температура в помещенията и по-здравословна среда без риск от конденз и плесени. Освен по-добрите условия и удовлетворението от екологичния и енергийно ефективен подход при ремонта, от фондация „Ханна” очакват намаляване на разходите за поддръжка на центъра в дългосрочен план. Спестените средства за отопление ще се вложат в материали и дейности в подкрепа на децата с увреждания и семействата им.

Проектът „Топлина за децата” се реализира с финансов ресурс от тазгодишното издание на конкурса „Направи си сам”, след като през март се нареди сред победителите. Конкурсът за малки зелени идеи „Направи си сам” предостави микрогрантове на 24 зелени инициативи в цялата страна. „Направи си сам” подпомага гражданските зелени проекти и се организира от екологично сдружение „За Земята”.