Бежанци от центъра „военна рампа” се грижат за обществена пермакултурна градина

Бежанци от центъра „военна рампа” се грижат за обществена пермакултурна градина
При усвояването на новите знания за пермакултурно градинарство бежанците преминаха обучение за създаването и поддръжката на градината, бяха подкрепени с ежеседмични онлайн консултации, имаха на разположение и напечатани брошури с инструкции. Участваха 100 бежанци от центъра за настаняване „Военна рампа” в София, предимно семейства с деца от Сирия. Градината е особено важна именно за децата, които са голяма част от настанените в центъра, защото градинарските занимания подпомагат развитието им както в психологически, така и във физически план. Не на последно място всички имаха възможността да похапнат пресни плодове и зеленчуци, произведени на място, което намали необходимостта от транспорт на храната им и съответно произведените при пренасянето парникови газове.

„Създаването на градината помогна на бежанците да оползотворят времето си, усвоявайки нови знания и умения, както и да произведат собственоръчно прясна, биологично чиста храна”, потвърди организаторът на инициативата Наташа Маринова. Според нея бежанската вълна е заварила България неподготвена. Процесите на адаптация и първоначална интеграция са мъчителни както за самите бежанци, така и за общините, които нямат подобен досегашен опит. Шансовете на бежанците за работа са минимални заради езиковата бариера, допълва Маринова. Невъзможността им да запълнят конструктивно времето си провокира апатия и дори депресия, както и негативното отношение на местните, които ги наблюдават как скучаят и не правят нищо. Проектът за пермакултурна градина обаче помогна на участвалите бежанци да намерят увлекателно и полезно занимание и да допълнят менюто си с пресни плодове и зеленчуци, подчертава организаторът. От своя страна местните жители от столичния квартал „Витоша”, където се намира биоградината „Златарски”, се увериха със собствените си очи, че бежанците се трудят за прехраната си и оползотворяват времето си, което е крачка напред към изграждането на по-толерантна мултикултурна общност.

Градината е изградена чрез смесената технология на хугел лехите и сламените бали. Изборът на комбинацията не е случаен – освен че посредством нея с минимални усилия и максимално бързо може да се създаде градина, впоследствие и поддръжката й е изключително лесна, тъй като няма нужда от обработка и борба с плевелите. Подобна градина може да се направи и върху твърда основа като асфалт и плочки. С дървен чипс от клоните на околните дървета и храсти се оформят пътеки, като на по-късен етап материалът се използва и за продукцията на мулч.

Проектът за пермакултурна градина се реализира с финансов ресурс от тазгодишното издание на конкурса „Направи си сам”, след като през март се нареди сред победителите. Конкурсът за малки зелени идеи „Направи си сам” предостави микрогрантове на 24 зелени инициативи в цялата страна. „Направи си сам” подпомага гражданските зелени проекти и се организира от екологично сдружение „За Земята”.