Panda labs търси ефективни решения за бъдещето на водата у нас

WWF България
14 Ноем. 2023
224
panda
Младежката програма за иновации на WWF – Panda Labs се завръща с особeно любопитен семестър, посветен на бъдещето на водата. Опазването на речните местообитания, влажните зони и управлението на водните ресурси са ключови приоритети в дейността на природозащитната организация. Още от основаването си в България през далечната 2006-а година WWF работи за възстановяване на екосистемите на река Дунав и нейните притоци.

„Предизвикателствата на есеннния ни семестър „Бъдещето на водата“ събудиха интереса на много млади хора от цялата страна. Над 100 ученици и студенти на възраст между 15 и 25 години се включиха с креативност и ентусиазъм. Този семестър е резултат от един доста наболял екологичен казус. Той идва да покаже, че компаниите и инвеститорите трябва да осъзнаят своя воден отпечатък, както и свързаните с водите рискове и да предприемат мерки за по-устойчивото управление на водните ресурси“, коментира Виктория Табакова, координатор „Младежка ангажираност“ към WWF.

Семестърът стартира с хакатон, посветен на темата за устойчиво ползване на водата. Събитието бе открито от изпълнителения директор на WWF България Веселина Кавръкова, която приветства участниците в събитието. Специалистът в сфера „Водни политики” във WWF Диана Бакалова и гл. ас. Филип Пенчев от Института по рибни ресурси – Варна представиха основните предизвикателства, свързани с устойчивото ползване на водните ресурси, както и възможностите за справяне с тях. Представители на Kaufland Bulgaria и Veolia също сподeлиха с участниците своя опит по темата.

Отборите получиха силна подкрепа от победители, участвали в предишни издания на Panda Labs, които споделиха с тях успешни практики при работата в хакатони и влязоха в ролята на фасилитатори. Те подпомагаха активно участниците в проучването, генерирането и тестването на идеи, както и в създаването на първоначални прототипи.

По време на интензивното тридневно събитие цели петнадесет отбора разработваха идеи, свързани с устойчивото ползване на водните ресурси, справянето с проблема с качеството на водите в градска среда и прилагането на природно-базирани решения за ограничаване замърсяването на водата. Отборите търсиха варианти за намаляване използването на питейната вода за нетипични нужди като поливане и разхлаждане.

В края на хакатона идеите на отборите бяха представени пред експертно жури, което имаше нелеката задача да оцени бизнес решенията според това дали решават реален екологичен проблем, дали отговарят на зададените казуси, както и според тяхната иновативност, приложимост и изпълнимост. Макар че креативността на младежите затрудни максимално опитното жури, то все пак отличи идеите на три отбора. Това са:
  • Отбор „Зелената фея“ – със система за пречистване и преизползване на „сивата вода“ от домакинствата. Системата обхваща цели жилищни сгради и намалява значително потреблението на вода.
  • Отбор „Водородите“ – с приложение, което следи консумацията на вода в домакинството, предоставя съвети за намаляване на потреблението и как повторно да използваме водата за по-нетипични цели. То изпраща известия при прекомерна и неправилна употреба на вода.
  • Отбор „FWW“ – с технология „EcoFlow Refresh“ за повторно използване на вода от електроуредите в домакинствата чрез система от филтри и резервоар.
Първите два отбора в класирането – „Зелената фея“ и „Водородите“ – продължават участието си в семестър „Бъдещето на водата“ от програмата Panda Labs и ще се включат в мастър клас, който ще се проведе през януари 2024 г. Тогава отборите ще доразвият своите идеи с помощта на лектори и ментори – предприемачи, бизнес лидери, експерти и учени и ще се състезават за стартово финансиране от 7 000 лв. за реализирането на своя бизнес проект.

В края на месеца WWF ще проведе още един хакатон, чийто фокус ще бъде върху адаптацията към климатичните промени и природно-базираните решения.

Участниците в есеннния семестър по Програмата Panda Labs ще търсят решения за бъдещето на водата с активната подкрепа на Фондация „Америка за България“, Kaufland България, Фондация Кока Кола и Veolia България.