Как модата влияе на природата и климата?

За Земята
На 24 ноември от 18:30 ч. Екологично сдружение „За Земята” организира лекция, посветена на тъмната страна на модата — бързо купуване, кратко носене и дългосрочно замърсяване. Лектор е Яна Дворецка — дизайнер, костюмограф и преподавател в Нов български университет в департамент „Дизайн“ с изявен интерес към прилагането на устойчиви практики за създаване на мода. Очакваме ви в The Steps на ул. Братя Миладинови 12, гр. София.  

Събитието с име НЕ ТОЧНО ЧЕРЕН ПЕТЪК – Мода, свръхконсумация, климатична криза предлага алтернатива на замърсяването на почвите и водите, лошите условия на труд, огромното количество отпадъци. Моментът не е избран случайно - периодът преди коледните празници се превръща в истинско пиршество на свръхконумеризма. Масова истерия за намаления, от която печелят производители и вериги магазини. Кулминацията идва на 24 ноември, така нареченият Черен петък. 

Присъстващите ще научат нови, неподозирани факти за модната индустрия и устойчивата мода като решение. 
Програмата продължава с базар за размяна на дрехи и работилничка за поправка на стари любими дрехи. 
Колко от нас знаят, че модната индустрия нанася огромни щети на околната среда и обществото ни?

Измерено в цифри, тя генерирайки 20% от всички отпадни води в света и заема 86 млн. хектара обработваема земя, която може да изхрани близо 80 милиона души. 

Консумацията на изкопаеми горива, свързана с производството и дистрибуцията на дрехи, е близо 50 милиона тона нефт годишно, а производството и дистрибуцията на готовите продукти генерира 10% от въглеродните емисии в световен мащаб.

Ниската цена за потребителя е висока цена за околната среда – токсични бои, материи на петролна основа, микропластмаси, памук, изискващ огромни количества вода и пестициди.

Боите и химикалите, използвани за боядисване на текстил често са токсични, което превръща модната индустрия в един от най-големите замърсители на чиста вода в световен мащаб. 

Полиестерът пък, който е най-често използваният текстил, се получава от изкопаеми горива, които допринасят за климатичните промени, а при пране отделя микрофибри, които достигайки до водните басейни допринасят за замърсяването с пластмаса. 
Да не забравяме, че дори обработката на естествени материали като памука изисква огромни количества вода и пестициди, което може да доведе до засушаване, влошаване на качеството на почвата и загуба на биоразнообразие. 

Заповядайте на събитието, за да сме част от алтернативата!